Stresul, diferite boli cronice, o alimentaţie deficitară, insomnia - sunt doar câteva dintre cauzele scăderii imunităţii organismului. Aceasta se traduce printr-o stare precară de sănătate, când se reduce dramatic capacitatea de apărare împotriva agenţilor infectioşi (virusuri, bacterii sau paraziţi) sau a proliferării celulelor canceroase. Pe lângă mecanismele naturale de apărare ale organismului - protecţia dată de piele şi mucoase, aciditate gastrică sau lacrimi, specialiştii în imunologie, citaţi de webmd.com, au realizat o listă cu 15 alimente capabile să crească rapid imunitatea organismului:
1. Afinele
Considerate un remediu din folclor, afinele şi-au dovedit în timp eficacitatea sporită în blocarea agenţilor patogeni care atacă sistemul imunitar. De asemenea, potrivit mai multor studii de specialitate, afinele sunt un real ajutor pentru organism în perioadele de convalescenţă în urma răcelilor şi a gripei. Una dintre explicaţii constă în conţinutul bogat în antioxidanţi al afinelor, care sporesc capacitatea de a lupta cu diferite stări inflamatorii.
2. Ciupercile
Datorită conţinutul extrem de bogat în selenium şi antioxidanţi, ciupercile sunt un redutabil duşman al răcelii, consumul lor având efecte antivirale, antibacteriene şi anti-tumorale. Totodată, nivelul crescut de vitamina B joacă un rol esenţial în păstrarea imunităţii la cote maxime.
3. Fructele de acai
Supranumit "fructul-minune", împreună cu afinele, boabele de acai au un conţinut ridicat de antocianine. Potrivit specialiştilor, fructele de acai au proprietăţi terapeutice excepţionale, ajutând organismul să lupte împotriva bolilor şi a procesului de îmbătrânire. De asemenea, acest tip de fructe de culoare mov, care cresc doar în palmierii din padurea amazoniană, sunt renumite şi ca un duşman de temut al kilogramelor în plus. Fructele de Acai conţin din belşug fibre, vitaminele B1, B2, B3, vitamina C, vitamina E, Omega 3, Omega 6 si Omega 9, calciu şi potasiu.
4. Stridiile
Datorită conţinutului bogat de zinc, stridiile sunt preferate atât pentru proprietăţile sale afrodisiace, dar mai ales pentru cele de creştere a imunităţii. Şi asta pentru că, potrivit studiilor, nivelurile scăzute de zinc din organism sunt asociate adesea cu infertilitatea. Totodată, zincul are efecte antivirale, ajutând şi la vindecarea rapidă a rănilor.
5. Pepenele
Având un efect hidratant şi reconfortant, pepenele conţine şi o enzimă antioxidantă puternică, glutation, denumită "proteina vieţii", care stimulează sistemul imunitar. Numeroasele sale proprietăţi terapeutice îl recomandă pentru inhibarea absorbţiei si eliminarea din organism a metalelor grele, a fumului de ţigară, a coloranţilor alimentary şi a altor substanţe toxice, inclusiv a celor din anumite medicamente. De asemenea, protejeaza organismul împotriva efectului radiaţiilor ultraviolete, detoxifică sistemul limfatic şi este cel mai bun antioxidant intracelular, cu rol major în patogenia astmului, bronşitei cronice, emfizemului, fibrozei chistice, autismului, deficitului de atentie şi hiperactivitate, bolii Parkinson, maladiei Alzheimer, sclerozei multiple, schizofreniei, bolii Crohn, infectiei cu Helicobacter pylori, enterocolitei, pancreatitei etc.
6. Varza
Un aliment ieftin şi uşor accesibil indiferent de anotimp, varza este recomandată de majoritatea dieticienilor datorită proprietăţilor sale nutriţionale (este o legumă hipo-calorică - în jur de 25 de calorii la 100 de grame), dar şi de specialiştii în imunologie, pentru conţinutul bogat în antioxidanţi, vitaminele A, C şi E şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor.
7. Migdalele
Un pumn de migdale poate elibera sistemul imunitar de stress după o zi întreagă. Se recomandă un consum de un sfert de cană zilnic pentru o doză sănătoasă de vitamina E şi B.
8. Grapefruit
Considerat mai sănătos decât portocala, ananasul sau mărul, acest fruct este o sursă maximă de vitamina C.
9. Boabele de grâu
Recomandate pentru diverse afecţiuni, de la dureri de spate, tulburări hormonale până la stări de agitaţie, boabele de grâu sunt bogate în fibre, proteine şi nutrienţi (zinc, antioxidanţi, vitamina B) şi constituie un remediu eficace al bolilor infecţioase.
10. Iaurtul
Considerat alimentul perfect pentru diete, iaurtul previne apariţia răcelilor prin stimularea sistemului imunitar şi refacerea florei intestinală. Unii cercetători susţin că există o legătură directă între deficitul de vitamina D (care se găseşte din abundenţă în iaurt) şi riscul crescut pentru gripă şi răceli de sezon. Consumat în fiecare dimineaţă, un pahar cu iaurt intăreşte imunitatea, previne constipaţia şi sindromul de colon iritabil, favorizează scăderea nivelului de colesterol şi controlarea glicemiei.
11. Usturoiul
Cultivat încă din antichitate, usturoiul este unul dintre cele mai recomandate alimente împotriva răcelii, datorită proprietăţilor sale curative şi antiseptice, având un conţinut bogat în antioxidanţi. Fiind utilizat în special la condimentarea sau aromatizarea unui mare număr de preparate culinare, usturoiul are un rol mineralizant şi conţine o serie de elemente nutritive: fosfor, calciu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, sulf, fier, vitaminele B, C şi E. Cercetările au scos în evidenţă faptul că fitoncidele aflate în usturoi distrug unii agenţi patogeni, cum ar fi cei care produc febra tifoida, difteria sau holera.
12. Spanacul
Originar din Afganistan şi Turcia, spanacul a devenit extrem de popular prin intermediul unui personaj de desene animate, Popeye Marinarul şi şi-a dovedit popularitatea prin intermediul proprietăţilor sale terapeutice excepţionale. Recomandat în special persoanelor aflate în convalescenţă, copiilor, persoanelor în vârstă sau femeilor însarcinate, acest aliment este o sursă naturală de acid folic (care ajută la regenerarea celulară şi "repararea" ADN-ului) şi conţine antioxidanţi, fier, magneziu, vitamina C şi B12 şi potasiu, cu efecte benefice în caz de anemie, curăţă foarte bine tubul digestiv, reglează tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, previne cancerul, revitalizează organismul şi, desigur, întăreşte sistemul imunitar.
13. Ceaiul
Verde sau negru? Indiferent de opţiune, ambele tipuri de ceai conţin polifenoli şi flavonoide, două tipuri de antioxidanţi care distrug radicalii liberi ce atacă celulele, având o incontestabilă acţiune antibacteriană şi antivirală. Potrivit statisticilor, în întreaga lume se beau zilnic aproximativ 18-20 de miliarde de ceşti de ceai.
14. Cartofii dulci
La fel ca şi morcovii, cartofii dulci conţin betacaroten (ajută la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă, a astmului şi reumatismului), dar şi vitaminele B6, A şi C sau carbohidraţi, fier, magneziu şi potasiu, care ajută la creşterea imunităţii şi la întârzierea procesului de îmbătrânire.
15. Broccoli
Cunoscută încă din timpul Imperiului Roman, broccoli este o legumă înrudită cu varza şi este o sursă excelentă de vitamina A, C, B2, acid folic potasiu, selenium, fier şi calciu, cu efecte deosebite antioxidante şi anticancerigene (în momentul tăierii, mestecării sau digerarii, se eliberează un compus cu sulf - sinigrina - cu rol în inhibarea înmulţirii celulelor tumorale).
Custom Search
luni, 24 ianuarie 2011
marți, 18 ianuarie 2011
2011: mă las de fumat, slăbesc, fac sport
Se întâmplă la fel la fiecare început de an. Printre zgomotul de petarde, urări şi îmbrăţişări ne propunem ceva. Ceva care va trebui îndeplinit negreşit în următoarele luni. Lucruri simple, dar importante. Esenţiale, dar dificil de pus în practică: să renunţăm la fumat sau alcool, să mâncăm sănătos, să atingem greutatea ideală, sa revenim în formă, să evităm stresul, să avansăm în carieră, să avem o relaţie stabilă, să petrecem mai mult timp cu familia, să călătorim... Deşi suntem conştienţi de efectul salutar pe care l-ar avea în viaţa noastră, totuşi deciziile noastre se risipesc de cele mai multe ori după primele zile ale anului. Poate mai învie timid de câteva ori, tulburându-ne conştiinţa, dar din păcate de cele mai multe ori le uităm, le amânăm, le ascundem printre preocupările noastre zilnice. Desigur, acest scenariu s-a repetat de nenumărate ori. Asta nu înseamnă însă că trebuie să ne pierdem speranţa!
Fumatul, sedentarismul
După cum se vede multe dintre aceste aspiraţii care ne-ar putea schimba în bine existenţa sunt legate de sănătate. Angoasele, temerile nu sunt ridicole: toate aceste vicii “nevinovate” sunt cauza deteriorării progresive a stării nostre de sănătate, a dezvoltării fără precedent a bolilor cardiovasculare, cancerelor, diabetului, maladiilor psihice. Din păcate, mai mult decât orice război sau cataclism natural, stilul modern de viaţă ne distruge sănătatea şi ne alterează calitatea vieţii. De exemplu, fumatul, prin extinsele sale implicaţii patologice, este considerat primul factor de mortalitate în SUA. Sedentarismul şi alimentaţia neraţională sunt plasate pe poziţia a doua, situaţia fiind similară pe plan mondial.
Deci este firesc să încercăm să scăpăm de aceste obiceiuri nocive. Îndeplinirea acestor decizii depinde exclusiv de noi, comparativ cu deciziile de ordin social sau profesional. Fireşte, nu trebuie să ne aşteptăm că va fi uşor sau rapid şi, din păcate, de aici pornesc problemele. De aceea, trebuie să medităm asupra a ceea ce ne propunem, să ne fixăm un obiectiv care este important pentru sănătatea noastră şi să tratăm realist problema. De fapt, tocmai aceste restricţii impuse brusc şi sever au condus la insuccesele din trecut Dar aceste eşecuri nu trebuie să ne descurajeze. Din contră, respectivele episoade ar putea constitui o lecţie de viaţă, din care să învăţăm care ar fi cea mai potrivită abordare a problemei noastre.
În primul rând: nu trebuie să fim perfecţionişti. Politica răbdătoare şi modestă a paşilor mici dă uneori rezultate mai bune decât abordările radicale, gen “totul sau nimic”, care sunt chinuitoare şi supuse des nereuşitei. Desigur, schimbările totale sunt salutare, dar dacă nu ne putem impune asta chiar şi mici amendamente, practicate consecvent sunt favorabile sănătăţii. De exemplu, cel mai bine ar fi să renunţăm la alcool sau fumat dintr-o dată. Dacă nu este posibil, reţineţi că inclusiv reducerea parţială şi progresivă sunt benefice pentru sănătate. Ideal este să ne schimbăm complet stilul de viaţă sub toate aspectele: alimentaţie, exerciţii fizice, odihnă şi metode de relaxare. Dar pentru că este dificil de pus în practică este suficient să ne ocupăm de fiecare detaliu pe rând.
În orice caz, nu fiţi foarte severi cu dumneavoastră şi nu puneţi în discuţie esenţa motivaţiei: un argument aparent frivol (vreau să slăbesc sau să renunţ la fumat ca să arăt mai bine) este la fel de bun ca un argument care vizează impactul asupra stării generale de sănătate sau bucuria pe care ar aduce-o celor din jur. În ceea ce priveşte punerea în aplicare, elaboraţi un plan detaliat, desfăşurat pe 3 sau 6 luni, cu obiective concrete, termene limită şi repere. Şi, mai ales, treceţi rapid la acţiune: orice amânare (după vacanţă, când voi fi mai odihnit, după ce voi termina acest proiect etc.) nu va face decât să vă submineze intenţiile. De asemenea, vorbiţi cu cei apropiaţi despre proiectele dumneavoastră. În acest fel veţi putea primi încurajări, ajutor şi sfaturi şi, pe de altă parte, vă veţi simţi obligat să vă duceţi obiectivul la îndeplinire. Mai important, aceste probleme cu care vă confruntaţi au şi o abordare medicală sistematizată şi care de multe ori este indispensabilă. Nu ezitaţi deci să căutaţi un ajutor calificat, începând cu medicul de familie. Nu neglijaţi şi faptul că de multe ori fumatul, consumul excesiv de alcool, obsesia pentru mâncare sunt rezultatul unor probleme emoţionale sau familiale, de aceea încercaţi să lucraţi şi asupra acestor cauze.
Renunţarea la fumat nu este facilă
De fapt, majoritatea fumătorilor au încercat, în mod serios, de cel puţin 3-4 ori acest lucru, înainte de a reuşi. În final, însă cam jumătate dintre adulţii care perseverează în acest sens ajung să îşi atingă ţelul. Unul dintre motivele pentru care renunţarea la fumat este amânată este teama creşterii în greutate în timpul acestui proces. De fapt, doar o treime dintre aceste persoane ajung să acumuleze kilograme în plus, iar fenomenul nu este de amploare. În medie, este vorba de 2,5-3,5 kilograme. Ceea ce este rezonabil, în condiţiile în care de aceste kilograme se poate scăpa în viitor. În farmacii, există numeroase produse care ne pot ajuta în lupta împotriva fumatului, sub formă de plasturi, gumă de mestecat, spray nazal. Dacă nu obţineţi rezultate, puteţi să vă adresaţi medicului, care vă va prescrie un medicament utilizat în acest scop.
Alcoolul
Spre deosebire de tutun, dependenţa de alcool are efecte devastatoare nu numai asupra sănătăţii, dar şi a familiei, şi a societăţii. De asemenea, spre deosebire de fumat, care este clar un obicei dăunător, în cazul alcoolului oamenii se pot minţi pe ei înşişi, considerând că este un produs natural, că nu beau prea mult, că în cantităţi mici alcoolul are efecte benefice asupra sănătăţii. Aceste “motivaţii” sunt vagi şi subiective, depinzând foarte mult de structura individuală, astfel încât sunt numeroase persoane (în primul rând femei) în cazul cărora, chiar şi cantităţi mici, alcoolul are consecinţe grave şi nu se lasă mult timp aşteptate.
Efectele sunt cu atât mai devastatoare când cele două vicii – fumatul şi consumul de alcool – se asociază. Sunt frecvente situaţiile în care persoana în cauză reuşeşte să îşi controleze apetitul exagerat pentru alcool, mai ales dacă beneficiază de ajutorul familiei şi al prietenilor. Totuşi, în multe cazuri este nevoie de ajutor de specialitate, de medicaţie şi de internare în spital, iar acest lucru nu este blamabil, ci dimpotrivă reprezintă cel mai inteligent şi eficient mod de a rezolva problema.
Exerciţii fizice
Probabil, puţine lucruri au un efect atât de benefic asupra corpului uman ca exerciţiul fizic, acesta extinzându-se practic asupra tuturor organelor şi funcţiilor. În plus, activitatea fizică previne apariţia a numeroase maladii şi, mai mult decât atât, reprezintă o verigă importantă în tratamentul acestora. Cele mai vechi şi documentate studii se referă la prevenirea bolilor cardiace şi a hipertensiunii arteriale, cu tot cortegiul lor de complicaţii nefaste. Practicat, în mod regulat, contribuie la scăderea colesterolului şi a trigliceridelor din sânge, crescând în acelaşi timp nivelul HDL (colesterolul “bun”). De asemenea, exerciţiile fizice ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer, în primul rând a cancerului colo-rectal sau a cancerului de sân.
De asemenea, exerciţiile fizice previn osteoporoza şi favorizează menţinerea supleţii muşchilor şi a articulaţiilor. În mod cert, tot în acest fel, poate fi prevenită apariţia diabetului zaharat de tip II, reprezentând în plus o componentă terapeutică importantă în ambele tipuri de diabet. De asemenea, îmbunătăţeşte starea psihică şi elimină stresul, înlătură depresia şi anxietatea. În acelaşi timp, cresc energia organismului, asigură un somn mai bun şi fireşte ajută la obţinerea şi menţinerea unei greutăţi normale. Nu trebuie să faceţi eforturi deosebite: o jumătate de oră de exerciţiu fizic zilnic este suficientă, iar dacă acest lucru nu este posibil puteţi împărţi acest timp în perioade mai mici de 10-15 minute. Fireşte, cele mai benefice pentru sănătate sunt exerciţiile aerobice sau cardio.
Nu vă lăsaţi însă înşelaţi de denumire, ele nu implică condiţii şi echipamente speciale (care fireşte sunt foarte bune dacă sunt accesibile), ci semnifică pur şi simplu o mai bună folosire a oxigenului în procesele energetice. Astfel, sunt toate activităţile care cresc moderat frecvenţa cardiacă şi respiratorie, producând un aflux sporit de sânge şi oxigen în întreg organismul. Sunt incluse aici mersul în ritm susţinut, alergarea, ciclismul, înotul, tenisul, dar şi multe alte activităţi: dansul, urcatul scărilor, grădinăritul etc. În funcţie de starea fizică, de vârstă şi de preferinţe, puteţi recurge şi la exerciţii mai complexe, antrenamente la sală sau puteţi practica diferite sporturi.
Controlaţi stresul!
Stresul este o problemă acută pentru cei mai mulţi dintre noi. El reprezintă reacţia naturală a organismului la greutăţile cu care se confruntă zilnic – pe plan emoţional, social, profesional – şi pe care le percepe ca pe un pericol. Totuşi, atunci când stresul este prelungit sau exagerat poate determina numeroase simptome: cefalee, dureri de spate, manifestări digestive (dureri, greaţă, diaree, modificări ale apetitului), tulburări de somn, oboseală, anxietate. În mod insesizabil, stresul afectează imunitatea şi induce tulburări metabolice, favorizând astfel apariţia bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului. Evident este foarte important să controlaţi stresul. Recurgeţi în acest scop la ieşiri în natură, dezvoltarea unor hobiuri, practicarea sporturilor sau a unor activităţi creative. De asemenea, puteţi opta pentru diferite metode de relaxare şi meditaţie: masaj, meloterapie, aromaterapie, exerciţii de respiraţie, tehnici de relaxare musculară progresivă, yoga şi de ce nu la rugăciune.
Tablou sumbru
Aparent fiecare dintre noi este conştient de efectele devastatoare ale fumatului. Ţigările conţin circa 4.500 de substanţe chimice, dintre care peste 400 sunt toxice şi 40, demonstrat cancerigene. În plus, una dintre ele, nicotina, determină rapid dependenţa, ceea ce explică dificultatea renunţării la tutun. Fumatul este implicat în etiologia a 30% dintre cancere (90% din cancerele pulmonare, dar şi în cancerele gurii, faringelui, laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului, vezicii urinare, rinichiului, colului uterin, unor tipuri de leucemii). De asemenea, creşte de 3-4 ori incidenţa bolilor coronare, de două ori a accidentelor vasculare şi de 10 ori a arteropatiei cronice obstructive. 90% dintre cazurile de BPCO (bronhoneumopatie cronică obstructivă) sunt cauzate de fumat.
Dacă adăugăm la asta mirosul neplăcut de tutun, îmbătrânirea prematură, riscul mărit de infecţii, diminuarea simţului gustativ şi olfactiv, problemele de dinamică sexuală şi de evoluţie a sarcinii, efectele asupra fătului, avem un tablou sumbru, dar complet al consecinţelor fumatului. În plus, şi cei din jurul fumătorului, aşa-zişii fumători pasivi, au de suferit. Dar asta nu e tot. Pare incredibil, dar s-a descoperit că, în casele în care foştii proprietari au fost fumători, chiar dacă acestea au fost renovate sau zugrăvite, substanţele din tutun persistă şi sunt emanate, exercitând efectele toxice asupra noilor locatari.
Fumatul, sedentarismul
După cum se vede multe dintre aceste aspiraţii care ne-ar putea schimba în bine existenţa sunt legate de sănătate. Angoasele, temerile nu sunt ridicole: toate aceste vicii “nevinovate” sunt cauza deteriorării progresive a stării nostre de sănătate, a dezvoltării fără precedent a bolilor cardiovasculare, cancerelor, diabetului, maladiilor psihice. Din păcate, mai mult decât orice război sau cataclism natural, stilul modern de viaţă ne distruge sănătatea şi ne alterează calitatea vieţii. De exemplu, fumatul, prin extinsele sale implicaţii patologice, este considerat primul factor de mortalitate în SUA. Sedentarismul şi alimentaţia neraţională sunt plasate pe poziţia a doua, situaţia fiind similară pe plan mondial.
Deci este firesc să încercăm să scăpăm de aceste obiceiuri nocive. Îndeplinirea acestor decizii depinde exclusiv de noi, comparativ cu deciziile de ordin social sau profesional. Fireşte, nu trebuie să ne aşteptăm că va fi uşor sau rapid şi, din păcate, de aici pornesc problemele. De aceea, trebuie să medităm asupra a ceea ce ne propunem, să ne fixăm un obiectiv care este important pentru sănătatea noastră şi să tratăm realist problema. De fapt, tocmai aceste restricţii impuse brusc şi sever au condus la insuccesele din trecut Dar aceste eşecuri nu trebuie să ne descurajeze. Din contră, respectivele episoade ar putea constitui o lecţie de viaţă, din care să învăţăm care ar fi cea mai potrivită abordare a problemei noastre.
În primul rând: nu trebuie să fim perfecţionişti. Politica răbdătoare şi modestă a paşilor mici dă uneori rezultate mai bune decât abordările radicale, gen “totul sau nimic”, care sunt chinuitoare şi supuse des nereuşitei. Desigur, schimbările totale sunt salutare, dar dacă nu ne putem impune asta chiar şi mici amendamente, practicate consecvent sunt favorabile sănătăţii. De exemplu, cel mai bine ar fi să renunţăm la alcool sau fumat dintr-o dată. Dacă nu este posibil, reţineţi că inclusiv reducerea parţială şi progresivă sunt benefice pentru sănătate. Ideal este să ne schimbăm complet stilul de viaţă sub toate aspectele: alimentaţie, exerciţii fizice, odihnă şi metode de relaxare. Dar pentru că este dificil de pus în practică este suficient să ne ocupăm de fiecare detaliu pe rând.
În orice caz, nu fiţi foarte severi cu dumneavoastră şi nu puneţi în discuţie esenţa motivaţiei: un argument aparent frivol (vreau să slăbesc sau să renunţ la fumat ca să arăt mai bine) este la fel de bun ca un argument care vizează impactul asupra stării generale de sănătate sau bucuria pe care ar aduce-o celor din jur. În ceea ce priveşte punerea în aplicare, elaboraţi un plan detaliat, desfăşurat pe 3 sau 6 luni, cu obiective concrete, termene limită şi repere. Şi, mai ales, treceţi rapid la acţiune: orice amânare (după vacanţă, când voi fi mai odihnit, după ce voi termina acest proiect etc.) nu va face decât să vă submineze intenţiile. De asemenea, vorbiţi cu cei apropiaţi despre proiectele dumneavoastră. În acest fel veţi putea primi încurajări, ajutor şi sfaturi şi, pe de altă parte, vă veţi simţi obligat să vă duceţi obiectivul la îndeplinire. Mai important, aceste probleme cu care vă confruntaţi au şi o abordare medicală sistematizată şi care de multe ori este indispensabilă. Nu ezitaţi deci să căutaţi un ajutor calificat, începând cu medicul de familie. Nu neglijaţi şi faptul că de multe ori fumatul, consumul excesiv de alcool, obsesia pentru mâncare sunt rezultatul unor probleme emoţionale sau familiale, de aceea încercaţi să lucraţi şi asupra acestor cauze.
Renunţarea la fumat nu este facilă
De fapt, majoritatea fumătorilor au încercat, în mod serios, de cel puţin 3-4 ori acest lucru, înainte de a reuşi. În final, însă cam jumătate dintre adulţii care perseverează în acest sens ajung să îşi atingă ţelul. Unul dintre motivele pentru care renunţarea la fumat este amânată este teama creşterii în greutate în timpul acestui proces. De fapt, doar o treime dintre aceste persoane ajung să acumuleze kilograme în plus, iar fenomenul nu este de amploare. În medie, este vorba de 2,5-3,5 kilograme. Ceea ce este rezonabil, în condiţiile în care de aceste kilograme se poate scăpa în viitor. În farmacii, există numeroase produse care ne pot ajuta în lupta împotriva fumatului, sub formă de plasturi, gumă de mestecat, spray nazal. Dacă nu obţineţi rezultate, puteţi să vă adresaţi medicului, care vă va prescrie un medicament utilizat în acest scop.
Alcoolul
Spre deosebire de tutun, dependenţa de alcool are efecte devastatoare nu numai asupra sănătăţii, dar şi a familiei, şi a societăţii. De asemenea, spre deosebire de fumat, care este clar un obicei dăunător, în cazul alcoolului oamenii se pot minţi pe ei înşişi, considerând că este un produs natural, că nu beau prea mult, că în cantităţi mici alcoolul are efecte benefice asupra sănătăţii. Aceste “motivaţii” sunt vagi şi subiective, depinzând foarte mult de structura individuală, astfel încât sunt numeroase persoane (în primul rând femei) în cazul cărora, chiar şi cantităţi mici, alcoolul are consecinţe grave şi nu se lasă mult timp aşteptate.
Efectele sunt cu atât mai devastatoare când cele două vicii – fumatul şi consumul de alcool – se asociază. Sunt frecvente situaţiile în care persoana în cauză reuşeşte să îşi controleze apetitul exagerat pentru alcool, mai ales dacă beneficiază de ajutorul familiei şi al prietenilor. Totuşi, în multe cazuri este nevoie de ajutor de specialitate, de medicaţie şi de internare în spital, iar acest lucru nu este blamabil, ci dimpotrivă reprezintă cel mai inteligent şi eficient mod de a rezolva problema.
Exerciţii fizice
Probabil, puţine lucruri au un efect atât de benefic asupra corpului uman ca exerciţiul fizic, acesta extinzându-se practic asupra tuturor organelor şi funcţiilor. În plus, activitatea fizică previne apariţia a numeroase maladii şi, mai mult decât atât, reprezintă o verigă importantă în tratamentul acestora. Cele mai vechi şi documentate studii se referă la prevenirea bolilor cardiace şi a hipertensiunii arteriale, cu tot cortegiul lor de complicaţii nefaste. Practicat, în mod regulat, contribuie la scăderea colesterolului şi a trigliceridelor din sânge, crescând în acelaşi timp nivelul HDL (colesterolul “bun”). De asemenea, exerciţiile fizice ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer, în primul rând a cancerului colo-rectal sau a cancerului de sân.
De asemenea, exerciţiile fizice previn osteoporoza şi favorizează menţinerea supleţii muşchilor şi a articulaţiilor. În mod cert, tot în acest fel, poate fi prevenită apariţia diabetului zaharat de tip II, reprezentând în plus o componentă terapeutică importantă în ambele tipuri de diabet. De asemenea, îmbunătăţeşte starea psihică şi elimină stresul, înlătură depresia şi anxietatea. În acelaşi timp, cresc energia organismului, asigură un somn mai bun şi fireşte ajută la obţinerea şi menţinerea unei greutăţi normale. Nu trebuie să faceţi eforturi deosebite: o jumătate de oră de exerciţiu fizic zilnic este suficientă, iar dacă acest lucru nu este posibil puteţi împărţi acest timp în perioade mai mici de 10-15 minute. Fireşte, cele mai benefice pentru sănătate sunt exerciţiile aerobice sau cardio.
Nu vă lăsaţi însă înşelaţi de denumire, ele nu implică condiţii şi echipamente speciale (care fireşte sunt foarte bune dacă sunt accesibile), ci semnifică pur şi simplu o mai bună folosire a oxigenului în procesele energetice. Astfel, sunt toate activităţile care cresc moderat frecvenţa cardiacă şi respiratorie, producând un aflux sporit de sânge şi oxigen în întreg organismul. Sunt incluse aici mersul în ritm susţinut, alergarea, ciclismul, înotul, tenisul, dar şi multe alte activităţi: dansul, urcatul scărilor, grădinăritul etc. În funcţie de starea fizică, de vârstă şi de preferinţe, puteţi recurge şi la exerciţii mai complexe, antrenamente la sală sau puteţi practica diferite sporturi.
Controlaţi stresul!
Stresul este o problemă acută pentru cei mai mulţi dintre noi. El reprezintă reacţia naturală a organismului la greutăţile cu care se confruntă zilnic – pe plan emoţional, social, profesional – şi pe care le percepe ca pe un pericol. Totuşi, atunci când stresul este prelungit sau exagerat poate determina numeroase simptome: cefalee, dureri de spate, manifestări digestive (dureri, greaţă, diaree, modificări ale apetitului), tulburări de somn, oboseală, anxietate. În mod insesizabil, stresul afectează imunitatea şi induce tulburări metabolice, favorizând astfel apariţia bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului. Evident este foarte important să controlaţi stresul. Recurgeţi în acest scop la ieşiri în natură, dezvoltarea unor hobiuri, practicarea sporturilor sau a unor activităţi creative. De asemenea, puteţi opta pentru diferite metode de relaxare şi meditaţie: masaj, meloterapie, aromaterapie, exerciţii de respiraţie, tehnici de relaxare musculară progresivă, yoga şi de ce nu la rugăciune.
Tablou sumbru
Aparent fiecare dintre noi este conştient de efectele devastatoare ale fumatului. Ţigările conţin circa 4.500 de substanţe chimice, dintre care peste 400 sunt toxice şi 40, demonstrat cancerigene. În plus, una dintre ele, nicotina, determină rapid dependenţa, ceea ce explică dificultatea renunţării la tutun. Fumatul este implicat în etiologia a 30% dintre cancere (90% din cancerele pulmonare, dar şi în cancerele gurii, faringelui, laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului, vezicii urinare, rinichiului, colului uterin, unor tipuri de leucemii). De asemenea, creşte de 3-4 ori incidenţa bolilor coronare, de două ori a accidentelor vasculare şi de 10 ori a arteropatiei cronice obstructive. 90% dintre cazurile de BPCO (bronhoneumopatie cronică obstructivă) sunt cauzate de fumat.
Dacă adăugăm la asta mirosul neplăcut de tutun, îmbătrânirea prematură, riscul mărit de infecţii, diminuarea simţului gustativ şi olfactiv, problemele de dinamică sexuală şi de evoluţie a sarcinii, efectele asupra fătului, avem un tablou sumbru, dar complet al consecinţelor fumatului. În plus, şi cei din jurul fumătorului, aşa-zişii fumători pasivi, au de suferit. Dar asta nu e tot. Pare incredibil, dar s-a descoperit că, în casele în care foştii proprietari au fost fumători, chiar dacă acestea au fost renovate sau zugrăvite, substanţele din tutun persistă şi sunt emanate, exercitând efectele toxice asupra noilor locatari.
duminică, 16 ianuarie 2011
Despărţire de Mihai Eminescu
Să cer un semn, iubito, spre-a nu te mai uita?
Te-aş cere doar pe tine, dar nu mai eşti a ta;
Nu floarea vestejită din părul tău bălai,
Căci singura mea rugă-i uitării să mă dai.
La ce simţirea crudă a stinsului noroc
Să nu se sting-asemeni, ci-n veci să stea pe loc?
Tot alte unde-i sună aceluiaşi pârău:
La ce statornicia părerilor de rău,
Când prin această lume să trecem ne e scris
Ca visul unei umbre şi umbra unui vis?
La ce de-acu-nainte tu grija mea s-o porţi?
La ce să măsuri anii ce zboară peste morţi?
Totuna-i dacă astăzi sau mâine o să mor,
Când voi să-mi piară urma în mintea tuturor,
Când voi să uiţi norocul visat de amândoi.
Trezindu-te, iubito, cu anii înapoi,
Să fie neagră umbra în care-oi fi pierit,
Ca şi când niciodată noi nu ne-am fi găsit,
Ca şi când anii mândri de dor ar fi deşerţi -
Că te-am iubit atâta putea-vei tu să ierţi?
Cu faţa spre perete, mă lasă prin străini,
Să-ngheţe sub pleoape a ochilor lumini,
Şi când se va întoarce pământul în pământ,
Au cine o să ştie de unde-s, cine sunt?
Cântări tânguitoare prin zidurile reci
Cerşi-vor pentru mine repaosul de veci;
Ci eu aş vrea ca unul, venind de mine-aproape,
Să-mi spuie al tău nume pe-nchisele-mi pleoape,
Apoi - de vor - m-arunce în margine de drum...
Tot îmi va fi mai bine ca-n ceasul de acum.
Din zare depărtată răsar-un stol de corbi,
Să-ntunece tot cerul pe ochii mei cei orbi,
Răsar-o vijelie din margini de pământ,
Dând pulberea-mi ţărânii şi inima-mi la vânt...
Ci tu rămâi în floare ca luna lui april,
Cu ochii mari şi umezi, cu zâmbet de copil,
Din cât eşti de copilă să-ntinereşti mereu,
Şi nu mai şti de mine, că nu m-oi şti nici eu.
Te-aş cere doar pe tine, dar nu mai eşti a ta;
Nu floarea vestejită din părul tău bălai,
Căci singura mea rugă-i uitării să mă dai.
La ce simţirea crudă a stinsului noroc
Să nu se sting-asemeni, ci-n veci să stea pe loc?
Tot alte unde-i sună aceluiaşi pârău:
La ce statornicia părerilor de rău,
Când prin această lume să trecem ne e scris
Ca visul unei umbre şi umbra unui vis?
La ce de-acu-nainte tu grija mea s-o porţi?
La ce să măsuri anii ce zboară peste morţi?
Totuna-i dacă astăzi sau mâine o să mor,
Când voi să-mi piară urma în mintea tuturor,
Când voi să uiţi norocul visat de amândoi.
Trezindu-te, iubito, cu anii înapoi,
Să fie neagră umbra în care-oi fi pierit,
Ca şi când niciodată noi nu ne-am fi găsit,
Ca şi când anii mândri de dor ar fi deşerţi -
Că te-am iubit atâta putea-vei tu să ierţi?
Cu faţa spre perete, mă lasă prin străini,
Să-ngheţe sub pleoape a ochilor lumini,
Şi când se va întoarce pământul în pământ,
Au cine o să ştie de unde-s, cine sunt?
Cântări tânguitoare prin zidurile reci
Cerşi-vor pentru mine repaosul de veci;
Ci eu aş vrea ca unul, venind de mine-aproape,
Să-mi spuie al tău nume pe-nchisele-mi pleoape,
Apoi - de vor - m-arunce în margine de drum...
Tot îmi va fi mai bine ca-n ceasul de acum.
Din zare depărtată răsar-un stol de corbi,
Să-ntunece tot cerul pe ochii mei cei orbi,
Răsar-o vijelie din margini de pământ,
Dând pulberea-mi ţărânii şi inima-mi la vânt...
Ci tu rămâi în floare ca luna lui april,
Cu ochii mari şi umezi, cu zâmbet de copil,
Din cât eşti de copilă să-ntinereşti mereu,
Şi nu mai şti de mine, că nu m-oi şti nici eu.
luni, 10 ianuarie 2011
Cea mai buna motivatie este automotivatia
Un om poate spune: “Vreau sa apara cineva si sa ma motiveze!” Si daca nu o sa apara niciodata cineva?
Trebuie sa ai un plan mai bun pentru viata ta decat asteptarea.”, spunea Jim Rohn, un antreprenor si autor motivational american celebru, a carui opera a inspirat, in zilele noastre, autori celebri in domeniul dezvoltarii personale ca Anthony Robbins.
Ai invatat sa te motivezi? Sau, ca omul din pilda lui Rohn, inca mai astepti sa apara cineva care sa te motiveze si care sa iti infrumuseteze zilele? Cred ca una din cele mai bune -si uneori dure- lectii ale maturitatii a fost, pentru fiecare dintre noi, in ziua in care am inteles ca totul depinde de noi si ca un lucru se face sau ramane nefacut in functie de noi.
Exact asa stau lucrurile si cu motivarea, care se pare ca este motorul din spatele tuturor reusitelor! Gandeste-te asa, ai putea macar visa sa ai un abdomen plat si eventual musculos fara a face niciodata sport? Atunci, cum de ai putea crede ca iti poti mentine un tonus ridicat daca nu faci niciodata niciun efort si nu trimiti nici macar un gand ratacit inspre aceasta directie?
E vorba nu de a-ti incorda muschii (ca pentru abdomen) si nici macar de a-ti forta mintea, ci doar de a te incuraja. Tu pe tine. Constant. Stii de ce nimeni altcineva nu o va putea face la fel de bine ca tine? Pentru ca nimeni altcineva nu iti impartaseste in exact acelasi fel visele si aspiratiile. Nu e vorba de vointa sau rea-vointa din partea lor, e vorba de neputinta. Suntem, asa cum frumos spunea Ralph Waldo Emerson, produsul gandurilor noastre. (Poetul spunea ca devenim ceea ce gandim intreaga zi).
Primul pas: descopera ce te motiveaza!
Unul din cele mai grele lucruri pe care le putem face este sa incepem sa ne auto-motivam si sa descoperim care sunt lucrurile la care reactionam. Pentru a avea motivatie e necesar, spun autorii de carti motivationale intr-un glas, e nevoie de pasiune! Pasiunea este cea care te va motiva sa faci ceea ce iti doresti sau sa ajungi unde iti doresti! Tot ei au catalogat motivatia in trei categorii distincte:
Odata ce ai descoperit ce te motiveaza, incearca sa nu te pierzi in detalii lipsite de importanta sau sa incepi sa iti canalizezi energia in mai multe directii diferite: daca iti doresti sa devii cea mai buna dansatoare si, in acelasi timp, sa inveti portugheza (ca mine!), va trebui sa le iei pe rand si sa iti stabilesti prioritati!
Incepe cu ceva mic!
Poti incepe cu cel mai mic pas posibil in directia pe care ti-o doresti! Acel mic pas -ai putea spune ca nu e destul sa il faci si ca mai bine astepti sa poti face unul mai mare (gresit!)- va crea exact starea de spirit potrivita pentru a te motiva in continuare. De exemplu, daca iti doresti sa te apuci sa inveti ceva sau sa lucrezi la un proiect important, poti incepe prin a-ti aranja spatiul de lucru!
Incet si sigur!
E foarte important sa incepi cat mai lent, pentru a nu te suprasolicita si pentru a nu te inhiba (te simti incurajat atunci cand stii ca ai ceva important de facut si ca trebuie facut rapid? Eu nu.). Gandeste-te tot timpul ca e foarte bine ca ai inceput si ca vei ajunge, cu pasi siguri, unde ti-ai propus!
Concentreaza-te pe viitor!
Pentru a-ti pastra motivatia si a continua “pe drumul cel bun” e bine sa iti imparti planul pentru lucrul sau obiectivul la care aspiri in mai multe etape si in mai multe parti mai mici. In acest fel tu vei reusi sa indeplinesti fiecare pas pe care ti-l propui si nu te vei demoraliza vazand ca mai e mult pana la indeplinirea scopului tau!
Creaza-ti propria mantra!
Gaseste-ti o mantra (cateva cuvinte motivationale pe care sa ti le spui in fiecare dimineata) si incearca sa o folosesti mereu!
Doreste-ti mai mult!
E foarte simplu sa te lasi condus de cotidian si sa incepi sa iti pierzi din motivatie. Gandeste-te atunci la telul tau si la ceea ce iti poate aduce indeplinirea viselor tale! Stiai ca de fiecare data cand ne lasam descurajati sau impresionati de ce ni se intampla negativ ne pierdem o parte din energie?
Aminteste-ti succesele, nu esecurile!
Nu merita sa iti amintesti lucrurile negative! Merita, in schimb sa iti faci un jurnal al reusitelor! Mic exercitiu pentru inceputul saptamanii! E bine sa ne incepem saptamana motivati ! Urmatorul mic exercitiu este unul care ne-ar putea ajuta sa ne motivam! Merita ca in fiecare dimineata sa te intrebi:
Trebuie sa ai un plan mai bun pentru viata ta decat asteptarea.”, spunea Jim Rohn, un antreprenor si autor motivational american celebru, a carui opera a inspirat, in zilele noastre, autori celebri in domeniul dezvoltarii personale ca Anthony Robbins.
Ai invatat sa te motivezi? Sau, ca omul din pilda lui Rohn, inca mai astepti sa apara cineva care sa te motiveze si care sa iti infrumuseteze zilele? Cred ca una din cele mai bune -si uneori dure- lectii ale maturitatii a fost, pentru fiecare dintre noi, in ziua in care am inteles ca totul depinde de noi si ca un lucru se face sau ramane nefacut in functie de noi.
Exact asa stau lucrurile si cu motivarea, care se pare ca este motorul din spatele tuturor reusitelor! Gandeste-te asa, ai putea macar visa sa ai un abdomen plat si eventual musculos fara a face niciodata sport? Atunci, cum de ai putea crede ca iti poti mentine un tonus ridicat daca nu faci niciodata niciun efort si nu trimiti nici macar un gand ratacit inspre aceasta directie?
E vorba nu de a-ti incorda muschii (ca pentru abdomen) si nici macar de a-ti forta mintea, ci doar de a te incuraja. Tu pe tine. Constant. Stii de ce nimeni altcineva nu o va putea face la fel de bine ca tine? Pentru ca nimeni altcineva nu iti impartaseste in exact acelasi fel visele si aspiratiile. Nu e vorba de vointa sau rea-vointa din partea lor, e vorba de neputinta. Suntem, asa cum frumos spunea Ralph Waldo Emerson, produsul gandurilor noastre. (Poetul spunea ca devenim ceea ce gandim intreaga zi).
Primul pas: descopera ce te motiveaza!
Unul din cele mai grele lucruri pe care le putem face este sa incepem sa ne auto-motivam si sa descoperim care sunt lucrurile la care reactionam. Pentru a avea motivatie e necesar, spun autorii de carti motivationale intr-un glas, e nevoie de pasiune! Pasiunea este cea care te va motiva sa faci ceea ce iti doresti sau sa ajungi unde iti doresti! Tot ei au catalogat motivatia in trei categorii distincte:
- dorinta de realizari si recompense;
- dorinta de a afiliere sau apartenenta la un anumit grup sau organizatie;
- dorinta de putere si recunoastere.
Odata ce ai descoperit ce te motiveaza, incearca sa nu te pierzi in detalii lipsite de importanta sau sa incepi sa iti canalizezi energia in mai multe directii diferite: daca iti doresti sa devii cea mai buna dansatoare si, in acelasi timp, sa inveti portugheza (ca mine!), va trebui sa le iei pe rand si sa iti stabilesti prioritati!
Incepe cu ceva mic!
Poti incepe cu cel mai mic pas posibil in directia pe care ti-o doresti! Acel mic pas -ai putea spune ca nu e destul sa il faci si ca mai bine astepti sa poti face unul mai mare (gresit!)- va crea exact starea de spirit potrivita pentru a te motiva in continuare. De exemplu, daca iti doresti sa te apuci sa inveti ceva sau sa lucrezi la un proiect important, poti incepe prin a-ti aranja spatiul de lucru!
Incet si sigur!
E foarte important sa incepi cat mai lent, pentru a nu te suprasolicita si pentru a nu te inhiba (te simti incurajat atunci cand stii ca ai ceva important de facut si ca trebuie facut rapid? Eu nu.). Gandeste-te tot timpul ca e foarte bine ca ai inceput si ca vei ajunge, cu pasi siguri, unde ti-ai propus!
Concentreaza-te pe viitor!
Pentru a-ti pastra motivatia si a continua “pe drumul cel bun” e bine sa iti imparti planul pentru lucrul sau obiectivul la care aspiri in mai multe etape si in mai multe parti mai mici. In acest fel tu vei reusi sa indeplinesti fiecare pas pe care ti-l propui si nu te vei demoraliza vazand ca mai e mult pana la indeplinirea scopului tau!
Creaza-ti propria mantra!
Gaseste-ti o mantra (cateva cuvinte motivationale pe care sa ti le spui in fiecare dimineata) si incearca sa o folosesti mereu!
Doreste-ti mai mult!
E foarte simplu sa te lasi condus de cotidian si sa incepi sa iti pierzi din motivatie. Gandeste-te atunci la telul tau si la ceea ce iti poate aduce indeplinirea viselor tale! Stiai ca de fiecare data cand ne lasam descurajati sau impresionati de ce ni se intampla negativ ne pierdem o parte din energie?
Aminteste-ti succesele, nu esecurile!
Nu merita sa iti amintesti lucrurile negative! Merita, in schimb sa iti faci un jurnal al reusitelor! Mic exercitiu pentru inceputul saptamanii! E bine sa ne incepem saptamana motivati ! Urmatorul mic exercitiu este unul care ne-ar putea ajuta sa ne motivam! Merita ca in fiecare dimineata sa te intrebi:
- Ce fac cu viata mea in acest moment?
- Cum ma simt in legatura cu acest moment?
- Ce ma entuziasmeaza la viata mea in acest moment?
marți, 4 ianuarie 2011
Gerul de Vasile Alecsandri
Gerul aspru si salbatic strange-n brate-i cu jalire
Neagra lunca de la vale care zace-n amortire;
El ca pe-o mireasa moarta o-ncununa despre ziori
C-un val alb de promoaraca si cu turturi lucitori.
Gerul vine de la munte, la fereastra se opreste,
Si, privind la focul vesel care-n sobe staluceste,
El depune flori de iarna pe cristalul inghetat,
Crini si roze de zapada ce cu drag le-a sarut.
Gerul face cu-o suflare pod de ghiata intre maluri,
Pune stresinelor casei o ghirlanda de cristaluri,
Iar pe fete de copile infloreste trandafiri
Sa ne-aduca viu aminte de-ale verii infloriri.
Gerul da aripi de vultur cailor in spumegare
Ce se-ntrec pe campul luciu, scotand aburi lungi pe nare
O! tu, gerule naprasnic, vin', indeamna calul meu
Sa ma poarte ca sageata unde el stie si eu!
(1868)
Pasteluri
Neagra lunca de la vale care zace-n amortire;
El ca pe-o mireasa moarta o-ncununa despre ziori
C-un val alb de promoaraca si cu turturi lucitori.
Gerul vine de la munte, la fereastra se opreste,
Si, privind la focul vesel care-n sobe staluceste,
El depune flori de iarna pe cristalul inghetat,
Crini si roze de zapada ce cu drag le-a sarut.
Gerul face cu-o suflare pod de ghiata intre maluri,
Pune stresinelor casei o ghirlanda de cristaluri,
Iar pe fete de copile infloreste trandafiri
Sa ne-aduca viu aminte de-ale verii infloriri.
Gerul da aripi de vultur cailor in spumegare
Ce se-ntrec pe campul luciu, scotand aburi lungi pe nare
O! tu, gerule naprasnic, vin', indeamna calul meu
Sa ma poarte ca sageata unde el stie si eu!
(1868)
Pasteluri
duminică, 2 ianuarie 2011
Iarna de Vasile Alecsandri
Din vazduh cumplita iarna cerne norii de zapada,
Lungi troiene calatoare adunate-n cer gramada;
Fulgii zbor, plutesc in aer ca un roi de fluturi albi,
Raspandind flori de gheata pe ai tarii umeri dalbi.
Ziua ninge, noaptea ninge, dimineata ninge iara!
Cu o zale argintie se imbraca mandra tara;
Soarele rotund si palid se prevede printre nori
Ca un vis de tinerete printre anii trecatori.
Tot e alb pe camp, pe dealuri, imprejur, in departare,
Ca fantasme albe plopii insirati se perd in zare,
Si pe-ntinderea pustie, fara urme, fara drum,
Se vad satele perdute sub clabuci albii de fum
Dar ninsoarea inceteaza, norii fug, doritul soare
Straluceste si dismiarda oceanul de ninsoare.
Intr-o sanie usoara care trece peste vai ...
In vazduh voios rasuna clinchete de zurgalai.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)