Google

Custom Search

vineri, 29 octombrie 2010

O mie și una de nopți - Incredibilul Yemen şi oraşele sale nepământene

      
       Cu siguranta ca nu multi dintre romani au trecut Yemenul pe lista destinatiilor turistice imediate sau macar dintr-un viitor apropiat. Pentru cei mai multi dintre noi, Yemenul este doar o tara exotica din sudul Peninsulei Arabiei, o tara indepartata pentru vizitarea careia numai biletul de avion ar scoate din buzunarul turistului o suma frumusica sau, probabil, tara faimoasei insule „extraterestre”, Socotra.. Dar, pentru cei care se incumeta sa calatoreasca pana in Yemen, va asiguram ca absolut orice colt al acestei tari merita cu prisosinta vizitat.

      Yemenul este o tara destinata, parca, turismului, si asta desi, paradoxal, nu exista cai ferate si nici drumuri moderne care sa inlesneasca deja cunoscutul confort occidental. Dar, hei, ce ar fi un concediu perfect fara putina aventura? Preturile sunt uneori atat de mici incat vi s-ar parea ridicole, acesta este si motivul pentru care cea mai comoda si mai accesibila modalitate de a vizita Yemenul este inchirierea unei masini si chiar a unui sofer care sa o conduca. Farmecul acestui stat pierdut, parca, intre vecinii sai mult mai bogati, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, este, insa, coplesitor chiar si pentru cineva obisnuit cu turismul in tarile arabe. Nu vom starui aici asupra bucatariei yemenite, un unicat in lumea araba si cu atat mai mult in cea occidentala, nici asupra plajelor si insulelor sale, nici macar asupra ospitalitatii proverbiale a oamenilor din aceste locuri. Astazi va vom vorbi despre un element care da culoare Yemenului si care atrage anual zeci de mii de turisti, unicitatea si aspectul nepamantean al vechilor sale orase...


   
    Shibam – Manhattan-ul desertului
     Vazut de departe, Shibam pare, mai degraba, un miraj, o Fata Morgana rasarita de niciunde in deserturile din sudul peninsulei arabice. Pe masura, insa, ce te apropii, ai senzatia ca te afli in fata unui urias conglomerat de blocuri de pamant creat de niste fiinte asemanatoare termitelor, un bloc compact de cladiri uriase ce se ridica din nisip la inaltimi ametitoare. Ei bine, acesta este Shibam, orasul primilor zgarie nori ai lumii - Manhattan-ul desertului.



     Cu secole inainte ca americanii din New York si Chicago sa ridice primii zgarie nori, Orientul Mijlociu excela, in felul sau, in constructii de acest gen. Iar Shibam-ul, oras datand inca din secolul al II-lea d.Hr., este cel care se poate mandri cu primele cladiri de pamant din istorie care au sfidat norii.



     Construite exclusiv din caramizi de lut facute chiar de localnici, casele turn ale Shibam-ului se ridica la inaltimi de peste 30 de metri si au, cele mai inalte dintre ele, chiar si 11 etaje. Scopul lor, asemenea zidului care inconjoara ineditul oras, a fost acela de a apara populatia locala de triburile de beduini. Caci, da, casele sunt vechi si locuite permanent, in marea lor majoritate, de peste 500 de ani. Planul orasului a fost astfel realizat incat sa fie strabatut de strazi inguste si intortocheate, improprii pentru o caravana sau un grup mare de oameni, suficient ca sa ii faca pe potentialii atacatori sa se gandeasca bine inainte de a patrunde intr-un atare viespar. Chiar si casele par niste fortificatii strategic amplasate. Cine s-ar fi incumetat sa cucereasca peste 500 de veritabile forturi aparate de oameni inarmati pana in dinti si decisi sa isi apere familiile pana la moarte? Acesta este poate si motivul pentru care sudul Yemenului nu a fost niciodata cucerit.





    Shibamul are o vechime de 2000 de ani desi multi il considera, mai repede, un oras din secolul al XVI-lea, perioada in care au fost construite cele mai multe dintre uriasele sale cladiri. Si cu toate acestea, eroziunea si ploile, chiar daca rare, au dus la reparatii si imbunatatiri constante astfel incat nimeni nu mai poate spune cu exactite cat de vechi sunt casele sau, macar, anumite parti ale lor. Acum, Shibam-ul se considera un oras modern, lipsit de poluare si de zgomotul infernal al marilor metropole, mandru sa fie posesorul celor mai vechi zgarie nori si, totodata, al celor mai inalte blocuri de pamant din lume. Trebuie spus, insa, ca in imediata apropiere a Shibamului, in orasul Tarim, se ridica moscheea Al Muhdar, una dintre celea mai inalte cladiri de pamant din lume, cu o inaltime de nu mai putin de 53 de metri.





     Orasul a intrat in patrimoniul UNESCO inca din anul 1982, odata cu cea de a 6-a reuniune a prestigioasei organizatii, eveniment ce a avut loc la Paris. Poate acesta a si fost motivul pentru care autoritatile yemenite au investit enorm in prezervarea cladirilor si in imbunatatirea nivelului de trai al celor 7000 de localnici, mai ales ca Shibam a fost amenintat sa devina un oras fantoma odata cu migratia masiva a locuitorilor de acum 20 de ani. Noul pericol vine, insa, din partea tensiunilor militare si a schimbarilor climatice. Astfel, in anul 2008, o puternica furtuna tropicala, urmata de inundatii masive, a afectat o mare parte a stravechilor fundatii ale cladirilor din Shibam. Apoi, in anul 2009, doua atentate ale teroristilor Al Qaeda au dus la moarta a patru turisti coreeni si ranirea altora.




    Si cu toate acestea, guvernul yemenit ne asigura ca nimic nu va putea vreodata sa puna capat existentei milenare a orasului Shibam si impunatoarelor sale cladiri. Pentru ei, pentru yemeniti, Shibam-ul a fost si inca mai este simbolul rezistentei si ingeniozitatii unui popor ce nu s-a dat batut niciodata.


   Al Hajjara – Orasul de stanca 

    Orasul Al Hajjara (stanca in limba araba), pare deopotriva modern si antic. Casele sale, atarnate intr-un echilibru ce pare sa se rupa in orice moment, aduc si ele cu vestitii zgarie nori americani, dar intr-un stil rupt din povestile Seherezadei. Construit in intregime din piatra, neobisnuitul oras este ridicat in intregime pe si intr-o stanca din muntii Haraz, la doar 40 de kilometri de capitala Sana'a. Scopul? Acelasi sistem defensiv intalnit si in Shibam. Localnicii se mandresc si astazi ca nu putini au fost atacatorii care le-au patruns in oras si in case, dar ca niciunul nu a mai apucat vreodata sa se intoarca din paienjenisul de cladiri, camere si strazi intortocheate din piatra.






     Al Hajjara este renumit si pentru traditiile locale, dansurile de aici fiind printre cele mai apreciate atat de yemeniti cat si de straini. Tot la Al Hajjara puteti incerca si qat, o planta locala ale carei frunze, extrem de apreciate, sunt mestecate pana formeaza un veritabil bol. Efectele sale terapeutice sunt recunoscute, asta pe langa efectul usor stimulant pentru organism. Nu va sfiiti sa cereti cateva, localnicii vor fi intotdeauna fericiti sa le ofere fara sa ceara nimic in schimb. In plus, ganditi-va ca unul dintre motivele pentru care nu veti vedea yemeniti cu kilograme in plus este chiar aceasta misterioasa frunza de qat.





    Dar ceea ce ofera unicitate orasului yemenit de stanca este sistemul ingenios de terase prin care nativii si-au asigurat roadele unei agriculturi prospere. Chiar daca nu ati fost vreodata in Yemen, cu siguranta ati auzit de celebra cafea Mocha, una dintre cele mai apreciate marci de profil, obtinuta din soiul de cafea cultivat la Aj Hajjara, soi care nu se mai regaseste nicaieri in lume si care este prelucrat si azi dupa metode vechi de secole. De altfel cei care au descoperit proprietatile boabelor de cafea nu sunt altii decat stravechii locuitori ai Yemenului. Terasele au fost orientate catre vest, acolo de unde primesc bogatele rafale de ploaie ce vin dinspre Arabia. Pomi fructiferi, bumbac, sorg sau mango, orz, cafea si chiar grau cresc din abundeta pe terasele Al Hajjarei.



    Poate ca nu intamplator, legendele locale spun ca insusi Shem, fiul lui Noe, a ridicat, la doar 40 de kilometri departare de Al Hajjara, stravechea capitala Sana'a iar numele de "Bijuteria ascunsa a Arabiei", nume dat acesteia de catre pelerinii medievali, nu este nici el unul intamplator. Pentru ca, in ceea ce il priveste, Yemenul, cu toate minunile sale inca ascunse publicului larg, este, su siguranta, o bijuterie a lumii arabe.


Cladiri traditionale din capitala Sana'a
Stravechi fort yemenit, astazi sat, din Muntii Haraz
Turnul Imamului sau Dar al-Hajar din Whadi Dhahr


miercuri, 27 octombrie 2010

Iran begins loading fuel into core of its first nuclear plant

(CNN) -- The United States has no problem with Iran's nuclear energy plant in the southern city of Bushehr, but it is concerned about work that may be happening at other facilities, Secretary of State Hillary Clinton said Tuesday.
Her comments came the same day Iran was reported to have begun loading fuel into the core of its first nuclear reactor, according to state media.
"Our problem is not with their reactor at Bushehr. Our problem is with their facilities at places like Natanz and their secret facility at Qom and other places where we believe they are conducting their weapons program," Clinton told reporters at a meeting with Austria's foreign minister, according to remarks provided by the U.S. State Department.
"Iran is entitled to the peaceful use of civilian nuclear power. They are not entitled to a nuclear weapons program," she added.
The United States and other world powers fear Iran is developing a nuclear program for military purposes. Iran has denied those allegations and says the Bushehr plant will be used to generate electricity.
"Iran's peaceful nuclear programs and activities are going on as scheduled," Iranian Foreign Ministry Spokesman Ramin Mehmanparast told reporters.
"The Bushehr nuclear power plant is one of the major projects of Iran which will help produce alternative forms of energy," he said.
Tehran says the electricity produced by the plant will add to the national power supply.
Over the next two months, 163 fuel rods will be injected into the fuel reactor before it becomes fully operational.
Iranian officials, including the head of Iran's Atomic Energy Organization, Ali-Akbar Salehi, and Senior Iranian MP Alaeddin Boroujerdi, visited the Bushehr nuclear plant Tuesday morning.
"Today we witnessed a milestone in the launch process of this plant," Salehi said on state-run TV. "We have succeeded under the heaviest pressures."
Boroujerdi added: "Americans have mobilized all their resources around the world to ratchet up the pressure on Iran."
In a news conference with reporters later Tuesday morning, Salehi gave reassurances on the safety of the Bushehr plant, and Mehmanparast reasserted Iran's "inalienable rights to peaceful use of nuclear technology."
"We will continue our long-term programs in that regard," Mehmanparast added.
The plant is expected to produce 1,000 megawatts of electricity once all the fuel rods in place in the core of the reactor. Officials estimate the reactor could become fully operational and produce energy as early as 2011.
The construction of the Bushehr plant, on the coast of the Persian Gulf. started in 1975 when Germany signed a contract with Iran. Germany, however, pulled out of the project after the 1979 Islamic Revolution.
Iran then signed a deal with Russia in 1995, under which the plant was scheduled to be completed in 1999, but the project was repeatedly delayed.
The fuel for the plant has been provided by Russia. Under an earlier agreement, Iran is set to send the spent fuel rods to Russia.

România-Argentina, meciul de inaugurare a stadionului Lia Manoliu

Meciul de inaugurare a stadionului Naţional Lia Manoliu va fi România-Argentina. Dar, pentru ca meciul să se desfăşoare în primăvara anului viitor, Primăria Capitalei va plăti suplimentar 20 de milioane de euro. Sunt bani pentru parcare, reamenajarea zonei din jur şi pentru dotările speciale cerute de UEFA.

Cea mai mare parte din cele 20 de milioane de euro se va duce pe ridicarea unei parcări gigant.

Acum se lucrează intens la montarea ultimelor grinzi metalice care susţin acoperişul arenei. Cupola retractabilă care va fi făcută în străinătate va fi instalată abia la primăvară. Cei mai mulţi muncitori s-au mutat între timp înăuntrul stadionului şi instalează de zor conductele de apă, reţelele electrice şi tavanul fals.

La începutul primăverii va fi montat covorul din gazon şi sistemul de drenaj al apei de pe teren. Aşa că, în mai, stadionul va fi gata.

Primul meci pe gazonul noului stadion va fi unul amical între România şi Argentina, în august 2011. Pentru asta Federaţia va plăti 1,2 milioane de dolari. Va fi cel mai scump meci de fotbal amical din istoria României.

În negocierile cu Argentina, Federaţia Română de Fotbal a pus o condiţie clară: fără Messi, nu va fi niciun meci. Solicitarea a fost acceptată, dar contra cost. Venirea lui Messi, cel mai bun jucător de fotbal din lume, va costa încă 200.000 de dolari.

Mutu a fost sancţionat cu 750.000 de euro

Fiorentina a obţinut ieri acceptul de a-i plăti românului doar jumătate din salariu pentru perioada de nouă luni cât a fost suspendat.
Adrian Mutu se întoarce duminică pe teren, dar va juca mai mult pentru a-şi plăti nenumăratele amenziSursa: AP PHOTO

Nu trece nicio zi fără ca Adrian Mutu să încaseze câte o lovitură, fie în planul imaginii, fie în cel financiar. "Briliantul" plăteşte la propriu pentru greşeala pe care a făcut-o consumând acel medicament de slăbit care conţinea şi sibutramină.

Atacantul echipei italiene Fiorentina a scăpat de perioada de suspendare de nouă luni şi poate reintra pe teren duminică, în meciul pe care formaţia sa îl joacă la Catania. Vestea proastă pentru Mutu este că va pierde 750.000 de euro din salariul pe care trebuia să-l încaseze de la gruparea toscană.


Banii reprezintă jumătate din remuneraţia sa pe perioada în care a fost suspendat. "Suntem mulţumiţi, deoarece Fiorentina ceruse suspendarea întregului salariu pentru această perioadă", a declarat Paolo Rodella, avocatul lui Mutu.

"Este cu nervii la pământ"

Cotidianul italian "Gazzetta dello Sport" a anunţat ieri că Liga Profesionistă din Italia a acceptat, după mai multe amânări, solicitarea clubului Fiorentina de a-i reduce salariul românului. "Vestea oficială vine la trei zile după ce jucătorul român a comis-o din nou. S-a bătut cu un barman pentru că acesta l-a făcut ţigan de rahat! Mutu este cu nervii la pământ după suspendarea din cazul sibutraminei", au scris italienii.

Românul ar mai putea primi încă o amendă din partea clubului pentru bătaia aplicată în urmă cu câteva zile unui ospătar. În plus, Berat Racaj, victima românului, are de gând să-l dea în judecată pe "Briliant" şi să-i ceară despăgubiri materiale.

După scandalul cu ospătarul, Mutu şi-a găsit destui apărători. "Se face prea mare tam-tam. Ce mare brânză că i-a dat o palmă unui ospătar obraznic? Oricum ăştia umflă nota. S-a făcut din ţânţar armăsar", a spus, ieri, Victor Piţurcă, antrenorul Craiovei.

Şi Cristi Chivu a sărit în apărarea prietenului său: "E Adi Mutu. Nu e un exemplu de dat copiilor, dar nu înţeleg de ce se comentează atât".

"Eu cred în Mutu. Mai departe, depinde de selecţioner", a completat Mircea Sandu, preşedintele FRF.

ÎNCOLŢIT

Mizează pe un proces cât mai lung

Marea problemă a lui Mutu o reprezintă însă de suma de 17 milioane de euro pe care Chelsea i-a cerut ca despăgubiri. Deocamdată nu s-a stabilit modalitatea prin care fotbalistul ar putea fi executat silit. "Mutu le dă un ceas, blugi şi nişte tatuaje", a spus Ioan Becali.

Averea jucătorului este estimată la aproximativ 10 milioane de euro. "Briliantul" poate scăpa de datoria colosală pe care o are faţă de clubul patronat de Roman Abramovici, doar dacă renunţă la fotbal.

Teoretic, el se poate adresa Curţii Europene de la Strasbourg, invocând faptul că i-au fost încălcate prevederi ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Mutu câştigă astfel timp, ţinând cont că un asemenea proces durează câţiva ani.

marți, 26 octombrie 2010

VIAŢA SF. DUMITRU IZVORATORUL DE MIR

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Si il invatau parintii in camara cea ascunsa a palatului lor toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum si milostenia cea catre saraci, savarsind, adica, faceri de bine, celor ce trebuiau. Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu. Si tanarul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in putere. Si, ajungand la varsta cea mai desavarsita, parintii lui s-au dus din vremelnica viata, lasand pe tanarul Dimitrie mostenitor nu numai al multor averi, ci si al bunului lor nume.

Deci, Maximian imparatul, auzind de moartea voievodului Tesalonicului, a chemat la dansul pe fiul acestuia si, cunoscandu-i intelepciunea, l-a facut voievod in locul tatalui sau. Si a fast primit Sfantul cu mare cinste de cetateni, iar el carmuia cu multa vrednicie poporul, propovaduind pe fata dreapta credinta si aducand pe multi la Hristos.

Deci, nu dupa multa vreme, a cunoscut imparatul ca voievodul Dimitrie este crestin si s-a maniat foarte. Drept aceea, intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor, si a venit imparatul si la Tesalonic. Si, Dimitrie fiind intrebat, de sunt adevarate cele auzite despre dansul, a raspuns cu indrazneala, marturisind ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Si indata, imparatul a poruncit sa-l inchida in temnita, pana la incheierea jocurilor in cinstea venirii sale.

Si se bucura imparatul, mai ales, vazand pe un luptator vestit. Lie, vandal de neam, inalt, puternic si infricosator la chip, ca se lupta cu cei viteji si-i ucidca, aruncandu-i in sulite. Deci, era acolo un tanar crestin, anume Nestor, cunoscut Sfantului Dimitrie. Accsta, vazand pe Lie ucigand fara crutare pe oameni, mai cu seama pe crestini, s-a aprins de ravna. Si vrand sa se lupte cu Lie a alergat la Sfantul, in temnita, cerand de la dansul rugaciuni si binecuvantare ca sa-l poata birui pe acel ucigas de oameni. Si, insemnandu-l cu semnul crucii pe frunte, Sfantul i-a zis: "Du-te si pe Lie vei birui si pe Hristos vei marturisi!"

Deci, intrand in lupta cu Lie, Nestor a strigat: "Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!" Si indata, trantandu-l jos pe Lie, l-a omorat. Si s-a intristat imparatul de moartea lui Lie. Afland insa ca Sfantul Dimitrie este cel care l-a indemnat pe Nestor sa se lupte cu Lie, imparatul a trimis ostasi, poruncindu-le sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul, in temnita, ca a fost pricina mortii lui Lie. Si aceasta, facandu-se indata, marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezcu. Si s-au facut la moastele lui multe minuni si prea slavite tamaduiri. Tot atunci, din porunca imparatului, s-a taiat capul si Sfantului Nestor.

Ana Porgras, campioana mondiala la barna

Campioana mondială la bârnă Ana Porgras are o familie destrămată şi a fost crescută mai mult de tehnicienii de la Galaţi. Ana Porgras a reuşit la 17 ani neîmpliniţi să aducă gimnasticii româneşti primul aur mondial după nouă ani de secetă.

Părinţii Anei s-au despărţit în urmă cu aproximativ nouă ani, dar nu înainte ca certurile dintre ei să fie pe punctul de a o răpi pe fată gimnasticii.
Atât mama, cât şi tatăl sunt în străinătate

În urmă cu patru ani, imediat după ce Ana a intrat în lotul olimpic, familia ei s-a risipit şi mai mult. Mama ei a fost nevoită să plece să muncească în Italia, pentru a avea bani să-şi crească fetele. Ana are o soră mai mare cu doi ani, care este şi cel mai mare suporter al ei, deşi viaţa le-a ţinut departe una de cealaltă. Sora gimnastei a fost lăsată în grija unchiului din Bârlad, când Ana a ajuns la lotul naţional de junioare de la Oneşti. Tatăl era plecat şi el în lumea largă, cu mulţi ani înainte. S-a întâmplat să treacă şi aproape un an fără ca Ana să-i audă măcar vocea la telefon.

Pentru ea, cuvântul „acasă" nu mai are aproape nicio legătură cu locul unde s-a născut. Practic, a întrerupt, la vârsta de 13 ani, legăturile cu Galaţiul, oraşul în care s-a născut şi a crescut. Doar foştii colegi de clasă şi recunoştinţa faţă de antrenorii care au lucrat cu ea nouă ani o mai aduc, tot mai rar însă, în Galaţi. Nu a mai venit în oraşul natal de aproape un an, din decembrie trecut, dar îşi sună foarte des „părinţii" din sala de gimnastică, soţii Gâlea, antrenorii campioanei timp de nouă ani. „Ultima dată am vorbit înainte de plecarea la Mondiale. Acelaşi copil ambiţios pe care îl ştiam, spunea că pleacă pentru a câştiga şi iată că şi-a văzut visul împlinit", a spus Paul Gâlea.

Le-au tăiat salariul cu 800 de lei

Are o urmă de tristeţe în glas şi cu greu acceptă să spună ce are pe suflet. „Doar o colegă de la Farul Constanţa m-a sunat să mă întrebe dacă mă duc s-o aştept de la aeroport. Dar de invitat, nu a făcut-o nimeni. M-aş fi dus, că murim de dorul Anei, noi i-am fost practic şi părinţi în cei nouă ani în care am antrenat-o, dar nu am bani să dau pe drum, mai ales acum după ce mi-au micşorat salariul cu peste 800 de lei", a mărturist primul antrenor al Anei Porgras.

Şi-a planificat să se ducă cât de curând să o vadă la Izvorani, acolo unde este cartierul general al lotului olimpic. „M-a invitat Tavi (n.r. - Octavian Bellu), cu care am fost coleg în facultate, o să mă duc cât de curând", a spus Paul Gâlea.

S-a pregătit pe aparate de 40 de ani

Sala de la Galaţi, în care a crescut o campioană mondială, nu a mai fost îmbunătăţită de 40 de ani. Buretele de sub covorul de la sol este mâncat de vreme în multe locuri, iar dacă vrei să ridici o bucată din acel burete, nu ai nicio şansă. Se fărâmâ, îţi curge printre degete precum nisipul. „Avem aceleaşi aparate vechi de 40 ani. Nu mai avem nici trambulină, saltele şi apărători", a declarat Paul Gâlea. „Bine măcar că s-a dat drumul la căldură. Până acum o săptămână lucram la 12 grade Celsius", l-a completat Agripina Gâlea.

LIVE TV

LIVE RADIO